Laat los wat je niet kunt beïnvloeden

Focus op jouw kracht na verlies. Als vrouw die persoonlijk wil groeien na een groot verlies, herken je dit vast: je piekert over wat er anders had gekund, maakt je zorgen over de toekomst of baalt van wat anderen zeggen of doen. Terwijl je diep van binnen weet dat dit je energie verslindt en je groei in de weg staat.

In deze blogpost ontdek je hoe je stopt met focussen op wat je niet kunt beïnvloeden, en je energie richt op waar je écht kracht hebt. Zo pak je jouw persoonlijke groei na verlies krachtiger aan.

Waarom is dit belangrijk?

Je druk maken over zaken waar je geen invloed op hebt, is niet alleen zonde van je energie, maar belemmert je ook om te groeien na verlies. Door je

Lees meer »

Vrouwen en rouw: De kracht van coaching na verlies

Het verlies van een dierbare is vaak een ingrijpende gebeurtenis die een diepe impact heeft op ons leven. Vrouwen ervaren rouw vaak anders dan mannen, en kunnen extra worstelen met intense emoties, veranderingen in hun identiteit en een gevoel van leegte. Rouwcoaching kan in deze moeilijke periode een waardevolle bron van ondersteuning en begeleiding bieden.

In deze blogpost belicht ik de transformaties die vrouwen kunnen doormaken met behulp van rouwcoaching. Ik deel concrete voorbeelden van hoe coaching hen heeft geholpen om hun verdriet te verwerken, nieuwe perspectieven te vinden en zin te geven aan hun leven na het verlies.

 

Lees meer »

Hoe creatieve uitingen je rouwproces kunnen ondersteunen


Rouw is een intense en persoonlijke ervaring die je leven compleet kan overspoelen.
Emoties als verdriet, woede en angst wisselen elkaar af, terwijl je probeert omgaan met het verlies van een dierbare. In deze moeilijke periode kan het moeilijk zijn om je te concentreren, gemotiveerd te blijven of plezier te vinden in de dingen die je vroeger leuk vond.

Toch kan creatieve expressie in deze periode juist een krachtige bron van troost en heling zijn. Creativiteit geeft je de ruimte om je emoties te verwerken, nieuwe perspectieven te vinden en je innerlijke kracht aan te boren. In dit blogartikel bespreken we de verschillende manieren waarop creatief bezig zijn je rouwproces kan ondersteunen.

Lees meer »

Moederdag zonder mama: Tips om deze speciale dag betekenisvol te maken.

Moederdag is dè dag om te vieren met de vrouw die ons het leven heeft gegeven. Maar wat als je moeder er niet meer is? Dan kan deze dag extra moeilijk zijn. Toch zijn er manieren om Moederdag te vieren en je moeder te herdenken met een glimlach. In deze blogpost deel ik tips om deze speciale dag betekenisvol te maken, ondanks het gemis.

Koester de herinneringen: Haal fotoalbums en herinnergingsboxen tevoorschijn en haal samen met familie en andere dierbaren, herinneringen op aan je moeder. Vertel verhalen, lach om haar typische uitspraken en laat de tranen vloeien. Deel je dierbaarste herinneringen op social media met de hashtag #moederdagzondermama om je zo verbonden te voelen met alle mensen zonder mama (je zult merken dat je niet alleen bent) of schrijf ze op in een mooi notitieboekje.

Lees meer »

Vastlopen in rouw: Hoe herken je het en wat kun je doen?

Ben je verstrikt geraakt in de wirwar van emoties na het verlies van een dierbare? In deze blogpost ga ik het hebben over "vastlopen in rouw." Ontdek hoe je de tekenen herkent, wat je kunt ervaren en belangrijker nog, welke stappen je kunt nemen om vooruit te komen. Of je nu worstelt met overweldigende emoties, gevoelens van onbegrip of gewoon vastzit in je rouwproces, deze blog biedt inzichten en handvatten om je op weg te helpen.

Wanneer loop je vast in rouw?

Rouw is een uniek en persoonlijk proces, maar soms kunnen we helemaal vastlopen in ons verdriet. Wat je zou kunnen ervaren als jij vastloopt in je rouw:

Lees meer »

Sociale contacten na een verlies: Vind je steun én nieuwe verbindingen.


Na het verlies van een dierbare is de wereld om je heen soms wat stiller geworden. Werk biedt structuur en collegialiteit, maar na werktijd kan de leegte extra voelbaar zijn. Gelukkig zijn er talloze manieren om je sociale kring te verbreden en nieuwe, waardevolle contacten te maken, óók in deze periode van rouw.

In deze blogpost deel ik inspirerende tips die je helpen om stap voor stap je sociale netwerk uit te breiden. Ik belicht verschillende activiteiten waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten, terwijl je alle ruimte krijgt om je eigen grenzen te bewaken. Want rouw is een persoonlijk proces, en jij bepaalt zelf hoever je je comfortabel voelt.

Lees meer »

Rouw en de huisarts: Ben jij (ook) tegen een muur gelopen?

Je bent niet de enige!

Sta je als rouwende vrouw na een bezoek aan de huisarts met lege handen? Ontmoedigd omdat je met "Google maar" en "Er is genoeg online te vinden" naar huis werd gestuurd? Weet dan dat je niet de enige bent. In deze blogpost belicht ik de problematiek van onvoldoende medische zorg voor rouwklachten, en reik ik je alternatieven aan om alsnog de ondersteuning te vinden die je verdient.

Waarom je deze blog zou mogen lezen:

  • Je bent niet de enige vrouw die teleurstellend is behandeld door de huisarts met haar rouwklachten. Tijdens mijn gesprekken met (potentiële) cliënten komt dit heel vaak naar voren.
Lees meer »

Lachen en plezier hebben tijdens rouw is helemaal oké!

Rouw en humor: twee woorden die voor de meeste lijnrecht tegenover elkaar staan. Toch kan humor tijdens een rouwproces een waardevolle tool zijn. In deze blogpost bespreken we de kracht van humor in rouwverwerking, en hoe het je kan helpen om te gaan met verlies en pijn.


Waarom humor?

Humor kan je helpen om:

  • Spanning te ontladen: Lachen is een natuurlijke manier om stress en spanning te verminderen. Het helpt om je lichaam te ontspannen en je emoties te reguleren.
Lees meer »

Familieruzies na een overlijden: Hoe ga je hiermee om?

De pijn van rouw, gecombineerd met de stress van familieruzies: een zware last om te dragen. In deze blogpost, speciaal voor rouwenden, reik ik je handvatten aan om met deze lastige situaties om te gaan. We bespreken de oorzaken van familieruzies na een overlijden, de impact op jouw rouwproces en geef ik je concrete tips om met deze spanningen om te gaan.

Waarom ruzies na een overlijden?

Een overlijden is een ingrijpende gebeurtenis die emoties als verdriet, boosheid en angst naar boven kan halen. In de nasleep van dit verlies kunnen familieleden op verschillende manieren reageren, wat tot conflicten kan leiden. Denk aan onenigheid over de erfenis, de uitvaart of de zorg voor kinderen.

Lees meer »

Rouw en relaties: De impact van verlies op liefde en verbinding

De pijn van rouw kan ons diep raken en kan ook onze relaties beïnvloeden. In deze blogpost bespreken we de impact van rouw op relaties, met aandacht voor zowel de voor- als nadelen. We bekijken hoe rouwprocessen individuen en partners beïnvloeden, en hoe je met deze uitdagingen om kunt gaan.

Verlies en verandering:

Rouw kan door verschillende oorzaken worden getriggerd. En elk rouwproces is uniek. De intensiteit en duur van de emoties die je ervaart, zijn per persoon verschillend. Rouw kan leiden tot gevoelens van verdriet, boosheid, angst en eenzaamheid. Dit kan de dynamiek binnen een relatie beïnvloeden.

Lees meer »

Creatieve manieren om een dierbare te herdenken

Het verlies van een dierbare is een intense ervaring. De leegte die ze achterlaten kan immens zijn. Maar hoe houd je de herinnering aan hen levend? In deze blogpost deel ik creatieve ideeën om een overleden ouder te eren, en de voordelen van het maken van een herdenkingsalbum, het planten van een boom of het schrijven van een brief. Ik hoop dat deze inspiratie je helpt om op een unieke manier stil te staan bij het leven van jouw dierbare.

Herinneringen bewaren: een waardevolle troost

De pijn van het verlies kan lang duren, maar de herinneringen aan onze dierbaren zijn kostbaar. Door ze te koesteren, houden we een deel van hen levend. In deze blogpost vind je inspiratie om op een creatieve manier uiting te geven aan je verdriet en liefde.

Lees meer »

De kracht van dromen

In DEZE blogpost, die van 22 december 2023, schreef ik over de betekenis van dromen over overleden ouders. In deze blog is te lezen hoe deze dromen een krachtige vorm van verbinding kunnen zijn en ons helpen bij het verwerken van ons verlies. Deze blog is heel vaak gelezen dus ik besloot er een vervolg op te schrijven.

In dit vervolgstuk gaan we dieper in op de kracht van dromen en hoe ze ons kunnen leiden op onze rouwreis.

Dromen als gidsen:

Dromen kunnen fungeren als gidsen op onze rouwreis. Ze brengen ons in contact met onze diepste gevoelens en behoeften, en bieden ons waardevolle inzichten in onze emoties en gedachten.

Lees meer »

Omgaan met verlies: Vind kracht in rouw

In onze reis door het leven worden we geconfronteerd met verlies, een ervaring die ons tot in het diepst van onze ziel raakt. Als energetische rouw- en verliescoach begrijp ik de pijn van het missen van een ouder en de uitdagingen die gepaard gaan met het vinden van veerkracht na zo'n ingrijpend verlies. In deze blog deel ik wat inzichten en geef ik tips om te navigeren door het rouwproces en de kracht te vinden om verder te gaan. 

De realiteit van rouw:
Rouw is een natuurlijke en gezonde reactie op verlies, maar het kan ons ook overweldigen met emoties van verdriet, eenzaamheid en angst voor de toekomst. Als iemand die zelf geliefden heeft verloren, begrijp ik de diepte van deze emoties en de uitdagingen om ermee om te gaan.

Lees meer »

Omgaan met teleurstellingen na het verlies van een ouder.

 

Ontdek hoe je teleurstellingen kunt omzetten in groeikansen tijdens het rouwproces na het verlies van een ouder. Leer waardevolle lessen om sterker te worden, zelfliefde te omarmen en veerkracht op te bouwen.

Het verlies van een ouder is een van de meest uitdagende ervaringen die we in het leven kunnen tegenkomen. Te midden van onze rouw worstelen we soms met teleurstellingen, vooral wanneer anderen niet aan onze verwachtingen voldoen. Maar wat als ik je vertel dat deze teleurstellingen eigenlijk kansen zijn om te groeien en sterker te worden?

 

Lees meer »

Rouwen met zelfliefde: Het belang van grenzen stellenOntdek de kracht van zelfliefde tijdens het rouwproces. Leer hoe het stellen van grenzen je niet alleen beschermt, maar ook de ruimte creëert voor herstel en groei. Ontdek waarom grenzen stellen tijdens rouw geen egoïsme is, maar een daad van pure zelfzorg.

Rouwen is een persoonlijke reis, doordrenkt met emoties en uitdagingen die vaak onvoorspelbaar zijn. In deze kwetsbare periode is het cruciaal om compassievol te zijn tegenover jezelf en om te leren hoe je grenzen stelt die je beschermen en ondersteunen.

 

Lees meer »

Hoe ga je om met een naderend verlies?

Afgelopen week stuurde ze me een appje, en dit is hoe ze het begon:

"Heb jij tips hoe je om kan gaan met het naderend verlies van een heel dierbaar iemand?"

Zo'n appjes ontvang ik regelmatig en natuurlijk help ik deze sterke vrouwen graag een stukje verder.

✨ Ten eerste...elke emotie die er bij komt kijken mag je toelaten. Dat kan echt vanalles zijn; verdrietig, boos, bang of misschien zelfs wel opgelucht. Het mag er allemaal zijn. Het toelaten van alle emoties helpt vaak bij het verwerken van het (naderend) verlies en helpt je ook weer bij het omgaan met de rouw op zich.

Lees meer »

Hier was ik ff stil van...

Deze trui (zie foto) kreeg ik van Milou, toen we samen haar Rouw, Kappen nou! traject afsloten. Het was trouwens niet het enigste wat ik van haar kreeg maar toen ik deze trui, toen ik eenmaal thuis was, zag....werd ik er echt even stil van. En dit was dan alleen nog maar van de voorkant, ik was er zo van onder de indruk dat Milou me nog appte of ik de achterkant wel gezien had.

Tijdens ons app-contact, wat standaard bij het traject hoort, hebben we natuurlijk heel veel dingen besproken rondom haar (rouw) proces. Dingen waar ze tegenaan liep en zichzelf ff geen raad mee wist, reacties van anderen die ze niet snapte en dan ook nog eens die golf aan emoties die op de meest onverwachte momenten over haar heen kwam.

Lees meer »

Hoe weet jij of wij een goede klik zullen hebben

Als jij twijfelt of ik de juiste coach voor jou ben, is het essentieel om te weten hoe je kunt bepalen of er een goede klik zal zijn. Hier zijn enkele eenvoudige stappen om dat voor jezelf te ontdekken.

Vraag jezelf af: delen wij dezelfde waarden? Als jij waarde hecht aan zelfliefde, communicatie, en het ontwikkelen van een positieve mindset na verlies, dan hebben we al een sterke basis.

Luister naar je intuïtie tijdens onze eerste ontmoeting, of die nu persoonlijk is of online plaatsvindt. Voel je begrepen? Begrijp je mijn aanpak? Een positieve eerste indruk is vaak een goede indicatie van toekomstig succes.

Vraag jezelf af:  passen mijn doelen bij de begeleiding die ik zoek? Als jij zoekt naar ondersteuning bij het ontwikkelen van een positieve mindset na

Lees meer »

Zelfontdekking na verlies

Voor velen van ons is 'nee' zeggen een kunst die we moeten beheersen om onze eigen grenzen te beschermen. Vooral na het ervaren van verlies kan het verleidelijk zijn om altijd 'ja' te zeggen, om anderen te behagen of conflicten te vermijden. Maar wat als het zeggen van 'nee' de sleutel is tot het herontdekken van je eigen kracht en identiteit?

Angst voor afwijzing

De angst voor afwijzing is een universeel menselijk gevoel dat vaak wordt versterkt na het verlies van een dierbare. Het kan ons weerhouden om 'nee' te zeggen, zelfs wanneer dat in ons belang is. Als rouw- en verliescoach begrijp ik dat deze angst een barrière kan vormen voor persoonlijke groei. Het is echter essentieel om te erkennen dat het uiten van je behoeften en

Lees meer »

Het moeilijkste deel van herstel

"Ik geloof dat het moeilijkste deel van herstel (Ik gebruik bewust geen genezing want het is geen ziekte) nadat je iemand hebt verloren van wie je houdt, is om de JIJ terug te vinden die met hem/haar is weggegaan."

Deze kreeg ik laatst via de app binnen van iemand en ik voelde hem meteen. Eigenlijk heb je meteen 2 rouwprocessen te pakken, het verlies van een ouder maar ook het verlies van jezelf die met hem/haar meeging.

Ik deel graag enkele tips met je die je kunnen helpen bij het terugvinden van jezelf:

Sta jezelf toe te rouwen en alle emoties te voelen. Omarm de herinneringen aan je ouder. Luister naar je behoeften en geef jezelf wat je nodig hebt. Begin met kleine stappen en heb geduld Deel je reis met vrienden, familie of een rouwcoach zoals ik Laat los als het nodig is voor je persoonlijke ontwikkeling Sta open voor groei en nieuwe ervaringen

Lees meer »

Waarom negativiteit je niet helpt

Het leven gebeurt terwijl we andere plannen maken, en het verlies van een ouder kan behoorlijk wat roet in het eten gooien. Ik begrijp hoe gemakkelijk het is om verstrikt te raken in negatieve gedachten en gevoelens. Ik ga jou laten zien/lezen hoe je jezelf écht kunt helpen door een positievere mindset te ontwikkelen én jezelf op nummer 1 te zetten.

>> Verleg je focus

Focussen op wat we missen en de pijn die we voelen, houdt ons gevangen in een vicieuze cirkel van verdriet. Het sluit onze geest af voor mogelijke positieve perspectieven en kansen voor groei. Door vast te houden aan negativiteit, ontnemen we onszelf de kans om de kracht te ontdekken die schuilt in het omarmen van het leven na verlies.

Lees meer »

Waarom goede voornemens slechts uitstelgedrag zijn

Durf jij écht de confrontatie aan te gaan?

Laat me raden, je hebt al honderd keer bedacht dat je meer zou moeten bewegen, gezonder zou moeten eten, of misschien meer tijd voor jezelf zou moeten nemen. Maar elke keer kwam er iets tussen. Werk was te druk, de kinderen vroegen te veel aandacht, of je voelde je gewoon niet helemaal top. Smoesjes, smoesjes en nog eens smoesjes.

Doe jij ook mee aan de "goede voornemens"? Die lijst met beloftes aan jezelf die je elk jaar maakt, meestal net iets voor 31 december, vol goede moed dat het komende jaar anders zal zijn. Maar laten we eerlijk zijn, hoe vaak heb je die voornemens daadwerkelijk waargemaakt? En waarom wachten tot het einde van het jaar om beter voor jezelf te zorgen?

Lees meer »

Zelfreflectie en groei na verlies

Verlies kan ons leven op z'n kop zetten, vooral als het gaat om werk en relaties. Als rouw- en verliescoach deel ik graag wat inzichten om krachtig verder te gaan. 

Werk na verlies: Het is oké om jezelf tijd te geven. Luister naar je behoeften en communiceer duidelijk met collega's. Creëer een omgeving die je ondersteunt.

Relaties na verlies: Eerlijke communicatie is de sleutel. Geef aan wat je nodig hebt en wees open over je gevoelens. Omring jezelf met begripvolle mensen.

Zelfliefde als fundament: Zet jezelf op nummer één. Geef jezelf de tijd om te herstellen en wees lief voor jezelf. Zelfliefde straalt door in je werk en relaties.

Lees meer »

Dromen over overleden ouders: Een reis door verbinding en verwerking

Als rouw- en verliescoach, begrijp ik hoe deze dromen vaak een essentieel onderdeel zijn van de rouwreis, zelfs als ze in eerste instantie verwarrend of pijnlijk lijken. In deze blog duiken we in de betekenis van deze dromen, hoe ze ons kunnen helpen, en bied ik waardevolle inzichten voor iedereen die deze emotionele reis doormaakt.

Dromen als verbondenheid:
Vooral na het verlies van dierbaren kunnen dromen een krachtige vorm van verbinding zijn. Ze weerspiegelen ons diep verlangen naar samenzijn en kunnen fungeren als een brug tussen de fysieke en spirituele wereld. In mijn eigen rouwreis merkte ik hoe deze dromen, hoe tegenstrijdig ook, een helende rol speelden.

Lees meer »

Rouwen en herstellen: Een pad naar innerlijke rust

Als rouw- en verliescoach deel ik graag inzichten, begeleiding en ondersteuning voor jouw unieke pad van herstel. Ontdek hoe je sterk kunt staan, helder kunt communiceren en jezelf op nummer één kunt zetten.


Het unieke pad van rouw

Het leven brengt ons soms op een emotionele rollercoaster, vooral na het verlies van een ouder. Het is essentieel om te beseffen dat je deze uitdagingen niet alleen hoeft te dragen. Rouwen is een persoonlijk en uniek pad, en het is volkomen oké om begeleiding te zoeken. Het biedt een veilige ruimte om emoties te begrijpen, te uiten en te herstellen.

Lees meer »

Jouw pad naar controle en groei na verlies

Voel jij soms dat het leven aan je voorbijraast, de controle zoek is, en je jezelf onderweg bent kwijtgeraakt? Deze blog deelt een persoonlijk verhaal van herkenning en groei, en nodigt jou uit om de regie over je leven terug te nemen, zelfs na een verlies. Lees verder en ontdek hoe jij een nieuwe weg kunt inslaan, want het is nooit te laat voor een frisse start.

Jouw reis van verlies en herontdekking

Heb jij ooit het gevoel gehad dat elke dag een herhaling is zonder echte betekenis? Ik begrijp dat gevoel maar al te goed. Ik stond op dat punt, waar elke dag grijs en betekenisloos leek. Maar weet je wat? Ik besefte dat ik de enige was die het kon veranderen. Het is geen gemakkelijke reis, maar elke stap is het waard....(vind ik dan).

Lees meer »

Beweeg door rouw: Vind kracht in eenvoudige stappen

Stel je voor dat je temidden van de rustgevende geluiden van het bos staat, omringd door de natuur. In deze blogpost ontdek je hoe eenvoudige wandelingen en verbindende bewegingsactiviteiten een krachtig hulpmiddel kunnen zijn tijdens jouw rouwreis. Als rouw- en verliescoach deel ik graag praktische tips om verbinding te maken met jezelf en de natuurlijke omgeving.

Een simpele wandeling in de natuur kan wonderen verrichten tijdens de rouwverwerking. Stel je voor dat je de aarde onder je voeten voelt, de frisse wind op je gezicht en de warmte van de zon. Het lijkt misschien eenvoudig, maar dit kan een krachtige stap zijn naar innerlijke rust. Begin met korte wandelingen en bouw dit dagelijks op, luisterend naar wat jou helpt. Het gaat niet om onmiddellijke zen, maar om de reis er naartoe.

Lees meer »

Hier ben ik, jouw rouw- en verliescoach

Ben jij op zoek naar begeleiding na het verlies van een dierbare ouder? Ik ben Jose, jouw rouw- en verliescoach, en ik ben er om je te helpen een positieve mindset te ontwikkelen in deze moeilijke tijd.

Wat maakt mijn begeleiding zo uniek?

Eerlijkheid: Bij mij krijg je geen loze woorden, maar eerlijke en oprechte begeleiding. Ik begrijp de pijn van het verlies en sta naast je om het te verlichten.

Openheid: Samen gaan we de diepte in, praten over emoties en gevoelens, en werken aan jouw herstel zonder oordeel. Alles wat je wilt delen, heeft hier een plek.

Lees meer »

Ik zie zo op tegen de Feestdagen

Ze voelt de druk van de feestdagen op haar schouders. Het liefst zou ze onder haar dekbed kruipen en daar blijven tot de feestdagen weer voorbij zijn. Het gemis van haar moeder is tijdens de feestdagen extra voelbaar en terwijl iedereen in de stress schiet om die stomme cadeaus wil zij alleen maar dat haar moeder erbij kon zijn.

Bij de gedachten aan al die vrolijke mensen, al dat eten en die over-de-top versieringen wordt ze al misselijk. Nee, zij zou het liefst deze hele kermis overslaan.

Herkenbaar?

Omdat ik zelf ook heel goed weet hoe het kan voelen en jou ermee wil helpen, geef ik je 3 TIPS. 

Lees meer »

Holistisch en energetisch: Wat is het eigenlijk?

Je ziet al regelmatig iets van me voorbij komen over chakra's e.d. en dat is ook de reis die ik nu aan het maken ben. Mijn coaching krijgt steeds meer holistische en energetische vormen. Of ja...de vorm was er al maar nu 'zie' en 'voel' ik het echt. Tijd om even uit te leggen wat het nu eigenlijk is:

Holistisch, dat betekent dat we naar het grotere plaatje kijken. We kijken niet alleen naar de buitenkant van onze gezondheid, maar ook naar wat er van binnen gebeurt. Het draait om het begrijpen van de connectie tussen ons lichaam, onze geest, en zelfs onze ziel. Alles staat met elkaar in verbinding.

Energetisch, dat heeft alles te maken met de energie die door ons lichaam stroomt. Denk aan die positieve vibes waar mensen het over hebben.

Lees meer »

"Ik weet niet zeker of ik wel over mijn verlies kan of wil praten."


Dat begrijp ik. Over jouw verlies praten, laat staan erover nadenken of je dat wel wilt, kan behoorlijk lastig zijn. Het voelt als een onbekend terrein, en de gedachte eraan kan voor twijfel zorgen. Maar weet je, dat is helemaal oké. Het betekent niet dat je zwak bent of dat je het niet aankunt. Integendeel, het laat juist zien dat je bewust bent van je gevoelens.

Mijn bedrijf heet niet voor niets zonder MOETEN op blote voeten. Je moet niks van mij en veel mag. Het is jouw reis, jouw tempo. Als jij er klaar voor bent om te praten, sta ik voor je klaar. Als je dat nog niet bent, begrijp ik dat ook. Het belangrijkste is dat jij je gehoord en gesteund voelt, op elke punt in jouw rouwproces.

Lees meer »

De emotionele waarde van een schuurdeur

Het kon echt niet meer, de deuren waren echt aan vervanging toe maar zoals met de meeste dingen die we aan ons huis (mijn ouderlijk huis) veranderen komt er altijd iets van emotie los. Nou mag ik zeggen dat het bij deze deuren op zich wel mee viel maar het zijn toch deuren die ons pap met beide handen gemaakt heeft.

Ik zie hem nog bezig in de schuur, alles prefabben (is dat een woord?) en als het moment daar was om het hele boeltje erin te hangen...paste het echt precies! Verbaasde me elke keer maar ons pap had daar echt oog voor als timmerman. 🔨

Maarja, "Hout is een vervelend product" zei ons pap altijd en zo bleek ook gister bij het vervangen van de deuren. Was het daar te krap...zat het daar weer scheef en als er ruimte over was...sloot het andere stuk weer niet aan. 

Lees meer »

Wat als je de tools had om beter om te gaan met verlies en rouw?

Stel je voor dat je in je gereedschapskist een set krachtige tools hebt om de uitdagingen van verlies en rouw aan te pakken. Het leven gooit soms flinke uitdagingen naar ons, en het kan op zich al een uitdaging zijn om daarmee om te gaan. Maar wat als je de juiste tools had om die uitdagingen aan te gaan?

Verlies kan zwaar zijn, en rouwen is een uniek pad voor iedereen. Met mijn ervaring (beide ouders verloren) begrijp ik dat helemaal. Ik bied geen standaardoplossingen, maar een gepersonaliseerde gereedschapskist voor jouw reis door verlies en rouw.

Mijn aanpak is net zo uniek als jij. Of het nu gaat om coaching, bosbaden, chakra-werk of gewoon een luisterend oor, ik heb de tools om je te ondersteunen.

Lees meer »

Ineens wilde ik mijn huis gaan poetsen op mijn verjaardag

Gemis en de bijbehorende gevoelens kunnen ineens naar boven komen en dan niet eens altijd op een vervelende manier hoor. Het gebeurt wel vaker op 'speciale dagen' zoals mijn verjaardag bijvoorbeeld. Ik bedoel, ik ben toch voortgekomen uit ons pap en ons mam en dan wil ik ze er natuurlijk bij hebben als ik dat vier.

Helaas kan het niet meer in levende lijven maar ik voel wel altijd iets dat ik mag doen zodat ze er toch meer bij zijn dan normaal, ze zijn er namelijk altijd.

Ons pap en ons mam draaide altijd "The Carpenters" in de weekenden en elke keer als ik dan hun cd's (ja echt....je weet wel...die schijfjes) draai dan voel ik ze dichterbij in ons/hun huis.

Lees meer »

Zelfzorg bij rouw: Aarden voor innerlijke rust

Het verlies van een ouder kan enorm uitdagend en emotioneel veeleisend zijn. Het is een ervaring die voor iedereen uniek is en waar geen kant-en-klare oplossing voor is. Voor sommige mensen kan het aarden van het lichaam een waardevolle aanvulling zijn op het rouwproces. Het aarden van je lichaam houdt in dat je bewust contact maakt met de natuur, meestal door fysiek contact te maken met de aarde, zoals met blote voeten op gras lopen.

Het bevordert een gevoel van verbondenheid met de natuurlijke wereld om je heen. Dit kan een bron van troost en herstel zijn, omdat het de geest in staat stelt om af te stemmen op de kalmerende ritmes van de natuur.

Lees meer »

Communicatie: Reddingsboei of struikelblok?

Veel mensen vinden het moeilijk om zichzelf helder en eerlijk uit te drukken, en dat kan leiden tot verwarring en onbegrip. In deze post laat ik je zien hoe belangrijk het is om je stem te laten horen en je mening te delen, zelfs als anderen het er niet mee eens zijn. Het draait allemaal om duidelijke communicatie en ik ga je 4 tips geven hoe je dit kunt ontwikkelen.

Waarom is duidelijke communicatie zo belangrijk?


Stel je voor dat je een wandeling maakt in de natuur, je loopt door het bos, en je voelt de energie om je heen. Net zoals in de natuur, is communicatie een vorm van energie-uitwisseling tussen mensen. Het stelt je in staat om je gedachten, gevoelens en behoeften te delen en verbinding te maken met 

Lees meer »

Aannames: De onzichtbare muur tussen mensen

 

Nieuwsgierig waarom sommige mensen zo'n muur lijken te bouwen? Nou, ik vraag het me ook af. Soms komt het gewoon neer op aannames. Ze hebben nooit écht met anderen gepraat over hun gevoelens en emoties. Ze denken vaak dat niemand geïnteresseerd is in hun verhaal of dat mensen simpelweg te druk zijn dus wagen ze de sprong maar niet. Lekker makkelijk en veilig.

Maar weet je wat? Die gedachten zitten vooral tussen je oren. Je weet pas zeker wat anderen denken als ze het je vertellen nadat jij je verhaal hebt gedaan. En ja, dit kan confronterend zijn maar ook heel verhelderend.

Lees meer »

5 simpele voedingstips tijdens rouw

Rouw kan je eetlust volledig overhoop halen. Maar geloof me, goed eten tijdens jouw rouwproces is super belangrijk! Door goed te eten (en te drinken) ondersteun je jezelf, zowel fysiek als emotioneel.

Hieronder geef ik je alvast 5 tips waarmee je direct aan de slag kunt:

Neem kleine hapjes: Het idee van grote maaltijden kan je misschien overweldigen, dus begin met kleine hapjes en snacks gedurende de dag. Op die manier houd je je energieniveau op peil, zelfs als je niet veel trek hebt.

Kies voor voedzaam en licht verteerbaar eten: Eten dat goed voor je is hoeft niet ingewikkeld te zijn. Denk aan voedzame opties zoals soep, gestoomde groenten, mager vlees of vis, en volkoren granen. Ze voorzien je lichaam van de juiste voedingsstoffen en zijn vriendelijk voor je spijsvertering.

Lees meer »

Mijn unieke aanpak: Concrete stappen naar herstel

Ben jij op zoek naar begeleiding na het verlies van een dierbare ouder? Ik ben Jose, jouw rouw- en verliescoach, en ik ben er om je te helpen een positieve mindset te ontwikkelen in deze moeilijke tijd.

Wat maakt mijn begeleiding zo uniek?

Eerlijkheid: Bij mij krijg je geen loze woorden, maar eerlijke en oprechte begeleiding. Ik begrijp de pijn van het verlies en sta naast je om het te verlichten.

Openheid: Samen gaan we de diepte in, praten over emoties en gevoelens, en werken aan jouw herstel zonder oordeel. Alles wat je wilt delen, heeft hier een plek.

Lees meer »

Te weinig zelfliefde of toch niet?

"Eigenlijk wel goed dat je niet zoveel cliënten hebt, dan gaan er misschien ook niet zoveel mensen dood." 🥀

Dit zei laats iemand tegen me, toen ik vertelde dat het momenteel rustig is in mijn praktijk. Het is een dubbele zin, althans voor mij, want het is natuurlijk fijn als er niet zoveel mensen doodgaan maar aan de andere kant weet ik ook dat er heel veel vrouwen zijn die worstelen met een verlies maar er niks mee willen/durven doen.

Te weinig tijd (tijd heb je niet, tijd mag je maken), te weinig geld (als je echt wil kan ik je zo 56 tips geven om extra geld te sparen) en het ergste nog (vind ik) TE WEINIG ZELFLIEFDE. ❤️

 

Lees meer »

Jouw rouw, jouw regels: Balans vinden tussen werk en verlies


Het leven kan soms echt ingewikkeld zijn, en rouwen is daar zeker geen uitzondering op. Als je je afvraagt hoe je moet omgaan met werk terwijl je midden in een rouwproces zit, ben je niet alleen. Ik wil je aanmoedigen om open en eerlijk te zijn op je werk, zodat je de steun kunt krijgen die je verdient.


Rouw is geen kwestie van plannen of schema's. Iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om, en dat is natuurlijk helemaal ok. Als jij voelt dat je niet meteen weer fulltime aan het werk wilt/kunt, wees dan eerlijk tegenover jezelf en je werkgever.

Lees meer »

Mijn playlists van troost, steun en reflectie

Vandaag had ik het ineens, ik voelde dat ik de muziek wilde luisteren die op de crematies van ons pap en ons mam gedraaid zijn. De ene keer voel ik dat ik foto's wil bekijken van vroeger en de andere keer ga ik stuk voor stuk elke kaart zitten lezen die we destijds kregen. Ik schrijf ook bewust VOEL want het is niet iets wat ik me bedenk om te gaan doen. Het gevoel komt ineens bij me naar boven en dat is niet voor niets, mijn onderbewuste wil daar iets mee...

Dus.....doe ik er iets mee. Ik weet (uit ervaring) dat dit soort dingen me nog steeds steun en troost bieden ook al overleed ons mam in 2009 en ons pap in 2017. Rouw is nooit klaar...het is er altijd en zoals je leest kan het ineens omhoog komen. Ik vraag me nooit af waarom of zo...nee....ik geef er gehoor aan.

Lees meer »

De harde realiteit van jouw verlies onder ogen zien

Om de weg te vinden naar een nieuwe verbinding tijdens rouw, mag je eerst de harde realiteit van jouw verlies onder ogen zien. Dit is de allereerste rouwtaak die je mag vervullen.

Het betekent dat je jezelf toestaat de pijn en het verdriet van jouw verlies volledig te ervaren. Mensen hebben vaak de neiging om emoties te onderdrukken of te vermijden, omdat ze bang zijn voor de pijn die ermee gepaard gaat. Maar om te kunnen genezen en verder te gaan, is het noodzakelijk om deze emoties toe te laten.

Erken je gevoelens: Het begint met het erkennen van je emoties. Het is normaal om verdrietig, boos, verward of zelfs opgelucht te zijn. Elke emotie mag er zijn en hoort bij het rouwproces.

Lees meer »

De kracht van huilen

"...elke x als ik zo huil, voel ik gewoon pijn...die voel ik minder als ik er tegen vecht. Is die pijn elke x wel goed voor me?..."

Een terechte vraag van mijn cliënt...want ja....je hebt al zoveel pijn door jouw verlies en dan mag je je verdriet ook nog eens toelaten...nog meer pijn. Ze voelt het minder als ze er tegen vecht zegt ze maar toch adviseerde ik haar om dat niet te doen.

Ik vroeg haar om haar gevoelens/emoties 'tijdens' en 'na' de huilbui op te schrijven als een soort van bewustwording. Een dag later kreeg ik dit super waardevolle lijstje van haar terug:

Lees meer »

De kracht van aarden!

13 gezondheidsvoordelen die je niet mag missen!

1) Ontstekingen verminderen: Aarden pakt de oorzaak van ontstekingen aan en kan de symptomen van veel ontstekingsziekten verbeteren of zelfs laten verdwijnen.

2) Pijnverlichting: Het vermindert chronische pijn en kan zelfs pijn volledig verlichten.

3) Betere slaap: In de meeste gevallen verbetert aarden de slaap, waardoor je 's nachts beter kunt rusten.

4) Verhoogde energie: Het kan je energieniveau verhogen, waardoor je je vitaler voelt.

Lees meer »

Ben je vastgelopen in je rouwproces?

 

Voel je je soms overweldigd door emoties?

Vaak merk ik dat vrouwen zelf nog niet helemaal klaar zijn om met hun rouwproces aan de slag te gaan. Maar weet je, dat is heel begrijpelijk. Het kan ook fucking lastig zijn om je emoties te (h)erkennen en te uiten, vooral bij iemand die je niet goed kent. Daarom bied ik altijd de mogelijkheid aan om een vrijblijvend kennismakingsgesprek te voeren via WhatsApp videobellen. Zo kunnen we beide voelen of we goed bij elkaar passen voor een eventuele samenwerking én of ik je überhaupt kan helpen.

Lees meer »

Ademen en rouwen: Hoe je je beter kunt voelen met ademhalingsoefeningen

Het verlies van een ouder is een van de meest uitdagende en emotionele ervaringen in het leven. Tijdens deze (vaak) moeilijke rouwperiode is het heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, hoewel dat soms gemakkelijker gezegd dan gedaan is.

Ik heb hier alvast 1 super eenvoudige vorm van zelfzorg die je kunt proberen: Ademhalingsoefeningen

Vind een rustig plekje: Ga ergens zitten waar je even alleen kunt zijn, zonder onderbrekingen.

Maak het jezelf gemakkelijk: Het maakt niet uit waar je zit - op een stoel, kussen, of gewoon op de grond. Leg je handen op je buik.

Lees meer »

Alleen, maar niet eenzaam: De kracht van alleen zijn.

(onderaan deze blog staan 5 voordelen van alleen zijn)

Dit was mijn pad vandaag. Een maand geleden gooide ik spontaan mijn bosbad op blote voeten van vandaag de wereld in. Ik zou sowieso gaan en nodigde iedereen uit om aan te haken. Al mijn 2034 volgers waarvan 1524 vrienden hebben het waarschijnlijk voorbij zien komen in de afgelopen maand, meerdere malen zelfs en toch....toch was ik daar alleen.

Lees meer »