
De stille reden dat jij altijd op de laatste plek belandt
Ze zeggen weleens: "Je kunt niet uit een lege beker schenken." Toch lopen er ontzettend veel vrouwen rond met een lege beker. Of eentje waar nog net een bodempje in zit. Ze blijven maar schenken. Aan hun kinderen. Aan hun partner. Op het werk...voor de buren of op school. Alles voor een ander. Maar voor zichzelf?
Tja...die komt meestal ergens onderaan het lijstje.
Herken je dat? Je dag is voorbij voordat je tijd had om zelf even stil te staan. Je hoofd zit vol, je lijf voelt moe, maar je zet toch nog dat wasje aan, beantwoordt nog een appje van een vriendin die iets kwijt moet, en denkt ondertussen: morgen misschien even tijd voor mij...
Maar waar komt dat vandaan? Waarom is het zo moeilijk om jezelf op 1 te zetten?
1. Het zit vaak al in je opvoeding
Voor veel vrouwen begint dit patroon in de kindertijd. Je kreeg waarschijnlijk mee dat je lief moest zijn, rekening moest houden met anderen, niet egoïstisch mocht zijn. Misschien hoorde je letterlijk: "Doe maar normaal," of "Zorg goed voor je broertje." Complimenten kreeg je als je behulpzaam was, stil, of als je iets voor een ander deed. Niet per se als je je eigen grens aangaf of een andere mening had.
We leren (onbewust) dat ons eigen gevoel minder belangrijk is dan de harmonie bewaren. Dat onze waarde ligt in wat we voor anderen betekenen. En dat patroon neem je mee. Naar school. Naar je werk. Naar je gezin. Zonder dat je het doorhebt, leef je andermans leven. Je doet wat er van je verwacht wordt. En langzaam raak je jezelf een beetje kwijt.
2. De kracht (en valkuil) van vrouwelijke energie
Vrouwen zijn van nature verzorgend. Dat is prachtig. Maar het kan ook een valkuil zijn. Zeker als je geen balans vindt tussen geven en ontvangen. Als je alleen maar geeft, put je jezelf uit. Je voelt je misschien schuldig als je ‘nee’ zegt. Of je denkt dat je moet doorgaan, want wat als ik het niet doe?
Je omgeving is eraan gewend geraakt dat jij altijd klaarstaat. Dus op het moment dat je even niet geeft, lijkt het alsof je ‘faalt’. Maar dat is niet eerlijk. Niet tegenover jezelf en uiteindelijk ook niet tegenover de ander. Want als jij uitgeblust raakt, heeft niemand daar iets aan.
3. De maatschappij legt de lat hoog
We leven in een tijd waarin je van alles ‘moet’: een goede moeder zijn, een fijne partner, een loyale collega, een goede dochter, een leuke vriendin, een mooi huis, gezond koken, sporten, ontspannen, én jezelf blijven ontwikkelen. Het is onmogelijk om aan alles tegelijk te voldoen.
Toch proberen veel vrouwen het. En als het dan niet lukt? Dan voelen ze zich schuldig. Alsof ze falen. Terwijl ze eigenlijk al bovenmenselijk veel doen. Maar niemand heeft ons geleerd hoe je écht goed voor jezelf zorgt. Zelfzorg werd gezien als luxe. Als egoïstisch. Terwijl het in werkelijkheid een basisvoorwaarde is om overeind te blijven.
4. Je mist de ruimte om stil te staan
In de drukte van alledag is er geen tijd om naar binnen te keren. Om te voelen: Wat heb ík nodig? En als die tijd er wél is, dan weet je misschien niet hoe. Of je voelt je onrustig. Want stilzitten voelt ongemakkelijk. Je bent zó gewend aan rennen en regelen, dat stilte onveilig voelt. Maar juist in die stilte kom je jezelf weer tegen. Juist dán ontdek je wat jij nodig hebt. Wat jij verlangt. Wat jouw grenzen zijn. En wat je mag loslaten.
5. Hoe begin je met jezelf op 1 zetten?
Goed nieuws: je hoeft niet je hele leven om te gooien. Het begint klein.
Hier zijn 5 kleine, haalbare stappen die écht verschil maken:
-
Stel elke ochtend 1 vraag aan jezelf: Wat heb ík vandaag nodig?
-
Zeg 1x per dag ‘nee’ tegen iets wat je energie kost. En voel hoe krachtig dat is.
-
Plan 10 minuten voor jezelf in. Elke dag. Zet het in je agenda.
-
Oefen met ontvangen. Neem een compliment aan zonder weg te wuiven.
-
Praat erover. Met iemand die je vertrouwt. Benoem dat je jezelf kwijt bent. Alleen dát al lucht op.
Verandering begint niet met groots en meeslepend. Het begint met bewustwording. Met luisteren naar jezelf. Met het besef dat jij óók belangrijk bent. Niet pas als alles af is. Niet pas als iedereen tevreden is. Maar nu. Vandaag.
Wat levert het op?
Jezelf op 1 zetten betekent niet dat je anderen laat vallen. Het betekent dat je leert zorgen vóór jezelf, zodat je van daaruit veel meer te geven hebt. Het betekent dat je keuzes maakt die kloppen voor jóu. Zodat je niet opbrandt, maar opbloeit. Je voelt je energieker, lichter, vrijer. Je ervaart meer rust. Meer plezier. En je voelt je eindelijk weer in verbinding met wie jij bent. En dat is precies wat jij verdient.
Voel jij dat het tijd is voor verandering?
Zit je in een fase waarin je alles geeft, maar jezelf niet meer herkent? Ben je moe van het zorgen, regelen, doorgaan. Dan is dit jouw uitnodiging. Ik help vrouwen zoals jij, vrouwen die een ouder hebben verloren, vrouwen die sterk zijn voor een ander, maar vergeten zacht te zijn voor zichzelf.
Tijdens mijn begeleiding krijg je ruimte. Voor jouw verhaal. Jouw pijn. Maar ook voor jouw verlangens. Voor jouw herstel.
Gun jezelf die plek...en noem het 'gezond egoïsme' (zoals ik zelf altijd zeg)
Neem vandaag nog contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek. Samen onderzoeken we wat jij nodig hebt om weer op te laden. Fysiek, emotioneel en energetisch.
Want jij mag óók zeker op 1 staan.
💜 José
Reactie plaatsen
Reacties