Schuldgevoel? Je bent niet alleen!

Schuldgevoel? Je bent niet alleen!

 

Het is echt zo, bij bijna elk kennismakingsgesprek dat ik heb met (potentiële) cliënten komt het naar voren..."ik voel me schuldig". Bij de één is het omdat ze het gevoel hebben niet alles gezegd te hebben tegen de overledene en bij de ander is het omdat ze er niet waren tijdens het overlijden. Zo kunnen er allerlei situaties zijn die een schuldgevoel oproepen.

Ook zie ik vaak de opluchting als ik ze vertel dat ze niet alleen zijn, dat ik dit heel veel hoor tijdens mijn kennismakingsgesprekken. Ze zijn blij om te horen dat ze dit niet alleen ervaren maar ze willen er ook vanaf. Tijdens het Rouw? Kappen nou! traject gaan we daar ook zeker mee aan de slag maar ik heb alvast 5 tips voor je zodat jij meteen actie kunt ondernemen:

✅Accepteer het schuldgevoel en zeg tegen jezelf dat het een normale reactie is op iets dat je wel (of juist niet) gedaan hebt.
✅Bekijk het objectief en veroordeel jezelf niet. Vraag jezelf af of dat je echt iets fout gedaan hebt of dat het iets was waar je niks aan kon veranderen.

✅Neem het mee als een les. Heb je echt iets fout gedaan, neem dan je verantwoordelijkheid en bied eventueel je excuses aan. In het verleden verander je niks meer dus bedenk hoe je dit in de toekomst beter aan zou kunnen pakken.

✅Praat erover met mensen die je vertrouwt. Dit kunnen dus vrienden en/of familie zijn maar ook een rouwcoach zoals ik. Het kan enorm opluchten en je nieuwe inzichten geven.

✅Vergeef het jezelf, we zijn allemaal mensen en wij leren van onze 'fouten'. Op die manier zorg je voor persoonlijke groei.

Dit zijn alvast mooie punten om mee te gaan werken toch? Wil je meer verdieping en iemand die je 'opvangt' als bepaalde gevoelens je overvallen, laat het me weten!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.