Laat los wat je niet kunt beïnvloeden

Persoonlijke groei na verlies

Focus op jouw kracht na verlies. Als vrouw die persoonlijk wil groeien na een groot verlies, herken je dit vast: je piekert over wat er anders had gekund, maakt je zorgen over de toekomst of baalt van wat anderen zeggen of doen. Terwijl je diep van binnen weet dat dit je energie verslindt en je groei in de weg staat.

In deze blogpost ontdek je hoe je stopt met focussen op wat je niet kunt beïnvloeden, en je energie richt op waar je écht invloed op hebt. Zo pak je jouw persoonlijke groei na verlies krachtiger aan.

Waarom is dit belangrijk?

Je druk maken over zaken waar je geen invloed op hebt, is niet alleen zonde van je energie, maar belemmert je ook om te groeien na verlies. Door je

focus te verleggen naar jouw eigen kracht, creëer je ruimte voor herstel, nieuwe mogelijkheden en persoonlijke ontwikkeling.

De cirkel van invloed en acceptatie

Een krachtig hulpmiddel hierbij is het concept van de 'cirkel van invloed' van Stephen Covey. Deze cirkel verdeelt alles om je heen in twee categorieën:

  • De cirkel van invloed: Dit zijn de zaken waar je daadwerkelijk invloed op hebt. Denk aan je eigen gedachten, je acties, je keuzes en je reacties op gebeurtenissen.
  • De cirkel van concern: Dit zijn de zaken waar je je zorgen over maakt, maar waar je geen directe invloed op hebt. Denk aan het verleden, het gedrag van anderen, externe omstandigheden zoals het weer of de economie.

Het is belangrijk om te beseffen dat je je energie alleen kunt besteden aan zaken binnen jouw cirkel van invloed. Piekeren over zaken in je cirkel van concern kost je energie, zonder dat het iets oplevert. De sleutel is dan ook om te leren accepteren wat je niet kunt veranderen, en je aandacht te richten op wat je wél kunt beïnvloeden.

Tips om je focus te verleggen

  • Maak een lijst: Schrijf alle zaken op waar je je zorgen over maakt. Deel deze lijst vervolgens op in twee kolommen: 'cirkel van invloed' en 'cirkel van concern'.
  • Stel grenzen: Leer nee te zeggen tegen taken of verplichtingen die je energie vreten en je afleiden van je eigen groei.
  • Focus op dankbaarheid: Maak elke dag een lijstje met dingen waar je dankbaar voor bent. Dit helpt je om je focus te richten op de positieve aspecten van je leven.
  • Investeer in jezelf: Besteed tijd aan activiteiten die je energie geven en je dichterbij je doelen brengen. Denk aan lezen, wandelen, yoga, meditatie of tijd doorbrengen met dierbaren.
  • Zoek professionele hulp: Als je merkt dat je vastloopt in je verwerkingsproces, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een coach (zoals ik) kan je begeleiden bij het omgaan met je verlies en je helpen om je persoonlijke groei te bevorderen.

Je bent niet alleen in je verlies en je hoeft dit niet alleen te doorstaan. Door je focus te verleggen naar je eigen kracht en mogelijkheden, kun je stap voor stap richting heling en persoonlijke groei zetten.

Wil je meer weten over hoe je na verlies kunt groeien?

Neem dan gerust contact met me op via WhatsApp: 0610805123. Ik beantwoord graag je vragen en samen kunnen we kijken of, en waarmee, ik je op dit moment het beste kan helpen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.