Sociale contacten na een verlies: Vind je steun én nieuwe verbindingen.

 Sociale contacten na een verlies: Vind je steun én nieuwe verbindingen.


Na het verlies van een dierbare is de wereld om je heen soms wat stiller geworden. Werk biedt structuur en collegialiteit, maar na werktijd kan de leegte extra voelbaar zijn. Gelukkig zijn er talloze manieren om je sociale kring te verbreden en nieuwe, waardevolle contacten te maken, óók in deze periode van rouw.

In deze blogpost deel ik inspirerende tips die je helpen om stap voor stap je sociale netwerk uit te breiden. Ik belicht verschillende activiteiten waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten, terwijl je alle ruimte krijgt om je eigen grenzen te bewaken. Want rouw is een persoonlijk proces, en jij bepaalt zelf hoever je je comfortabel voelt.

Wanneer is deze blog relevant voor jou?

 • Als je wil ontdekken hoe je sociale contacten kunt opbouwen en onderhouden tijdens rouw.
 • Als je inspiratie wil krijgen voor leuke en betekenisvolle activiteiten om nieuwe mensen te ontmoeten.
 • Als je (eventueel) een online platform zou willen gebruiken om je netwerk te verbreden.
 • Als je praktische tips wil krijgen om je grenzen te bewaken en op een prettige manier contact wil maken.

Nieuwe connecties maken tijdens rouw: Tips & inspiratie

 • Sluit je aan bij een hobbyclub of vereniging: Deel je passie met anderen en ontmoet nieuwe mensen in een ongedwongen sfeer. Denk bijvoorbeeld aan een wandelclub, kookclub, of creatieve workshop. Ga bij jezelf na waar jij écht blij van wordt en kijk of je daar ergens aansluiting voor kunt vinden. Doe dit ook bij de tips die hieronder nog genoemd worden.
 • Volg een cursus of training: Leer iets nieuws en ontmoet tegelijkertijd nieuwe mensen met wie je interesses deelt. Denk aan een taalcursus, yogales, of workshop fotografie. 
 • Doe mee met vrijwilligerswerk: Maak een verschil in de wereld én ontmoet gelijkgestemde mensen met een warm hart. Er zijn talloze organisaties die baat hebben bij jouw hulp. Tik het gewoon in bij Google...lekker simpel.
 • Ga naar lokale evenementen: Bezoek festivals, lezingen, of concerten in jouw omgeving. Dit is een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten en te genieten van nieuwe ervaringen.
 • Maak gebruik van online platforms: Er zijn diverse online communities en groepen gericht op rouw en lotgenotencontact. Hier kun je ervaringen delen, steun vinden en nieuwe mensen ontmoeten. Facebook en Google kunnen jou hier perfect bij helpen.

Tips om je grenzen te bewaken

 • Luister naar je lichaam en geest: Doe wat voor jou goed voelt en forceer jezelf niet. Het is oké om nee te zeggen tegen uitnodigingen of activiteiten waar je geen energie voor hebt.
 • Neem de tijd voor jezelf: Maak ruimte in je agenda om te ontspannen en te rouwen. Dit kan betekenen dat je even kiest voor rust en stilte, of dat je iets doet wat je leuk vindt.
 • Wees selectief in je contacten: Omring jezelf met mensen die je energie geven en je een goed gevoel bezorgen. Het is oké om afstand te nemen van mensen die je negatief beïnvloeden...die helpen je doorgaans niet vooruit.
 • Praat met een professional: Als je moeite hebt om met je rouw om te gaan, of als je behoefte hebt aan extra begeleiding, kan een rouw- en verliescoach (zoals ik) je ondersteunen.

TIP: Condole rouwapp voor verbinding bij verlies

Klaar om nieuwe connecties te maken?

Het opbouwen van een sociaal netwerk tijdens rouw kost tijd en geduld. Ga stap voor stap te werk, doe wat goed voor je voelt, en geniet van de nieuwe contacten die je maakt. Vergeet niet dat je niet alleen bent in je rouwproces. Er zijn talloze mensen die je willen steunen en met je in contact willen komen én blijven.

Ben je klaar om de eerste stap te zetten?
Ik nodig jou bij deze uit voor de "Verlies van Ouders: Ervaringen & Steun"  Facebook groep. 

Vind je deze blogpost waardevol?
Deel hem dan gerust met anderen die ook wat kunnen hebben aan deze informatie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.