Lachen en plezier hebben tijdens rouw is helemaal oké!

Lachen en plezier hebben tijdens rouw is helemaal oké!

Rouw en humor: twee woorden die voor de meeste lijnrecht tegenover elkaar staan. Toch kan humor tijdens een rouwproces een waardevolle tool zijn. In deze blogpost bespreken we de kracht van humor in rouwverwerking, en hoe het je kan helpen om te gaan met verlies en pijn.


Waarom humor?

Humor kan je helpen om:

 • Spanning te ontladen: Lachen is een natuurlijke manier om stress en spanning te verminderen. Het helpt om je lichaam te ontspannen en je emoties te reguleren.
 • Een nieuw perspectief te creëren: Humor kan je helpen om de zware kant van rouw te relativeren. Door te lachen om de rare sprongen van het leven, kan je de pijn wat draaglijker maken.
 • Verbinding te maken met anderen: Delen van humor kan je helpen om je gevoelens te uiten en contact te maken met anderen die rouwen. Humor kan een brug slaan tussen mensen en zorgen voor een gevoel van samenzijn.
 • Jezelf te troosten: Humor kan je helpen om te lachen om de rare sprongen van het leven, en om te accepteren dat er ook nog mooie momenten zijn. Het kan je helpen om te relativeren en te beseffen dat je niet alleen bent in je verdriet.


Hoe gebruik je humor in rouwverwerking?

 • Er is geen juiste of foute manier: Doe wat voor jou goed voelt. Experimenteer met verschillende vormen van humor en vind wat jou helpt om om te gaan met je verdriet.
 • Begin klein: Probeer kleine momentjes van humor te vinden in je dagelijks leven. Een grappige film, een humoristische afbeeldingen/plaatje of een glimlach van iemand kan al een verschil maken.
 • Deel je humor met anderen: Zoek mensen met wie je kunt lachen en die je gevoelens begrijpen. Deel je favoriete grappen, afbeeldingen/plaatjes of verhalen met anderen die rouwen.
 • Wees niet bang om te experimenteren: Er zijn veel verschillende manieren om humor te gebruiken in rouwverwerking. Je kunt creatief zijn en je eigen manier vinden om humor in je leven te integreren.


Humor is geen wondermiddel:
Het zal de pijn van rouw niet wegnemen. Maar het kan je wel helpen om je proces te vergemakkelijken en je leven weer wat kleur te geven. Humor kan je helpen om te overleven in moeilijke tijden en om te leren leven met je verlies.

Rouw is een uniek proces:
Wat voor de ene persoon werkt, werkt wellicht niet voor de andere. Het is belangrijk om te experimenteren en te vinden wat voor jou het beste werkt. Wees lief voor jezelf en geef jezelf de tijd om te rouwen. Er is geen vaste tijdlijn voor rouw, en het is oké om te lachen terwijl je rouwt.


Extra tips:

 • Schrijf een humoristisch rouwverhaal: Schrijven kan een therapeutische manier zijn om je gevoelens te uiten. Probeer een humoristisch verhaal te schrijven over je ervaringen met rouw.
 • Maak een grappige fotocollage: Maak een collage van foto's die je aan het lachen maken. Dit kan een leuke manier zijn om herinneringen op te halen en te lachen om de mooie momenten in je leven.
 • Volg humoristische accounts op sociale media: Er zijn veel accounts op sociale media die humoristische content delen. Volg deze accounts om je te laten inspireren en om te lachen om de kleine dingen in het leven.


Humor kan een krachtige tool zijn in rouwverwerking. Het kan je helpen om om te gaan met pijn, om te verbinden met anderen, en om je leven weer wat kleur te geven. 

Deel je ervaringen: 
Heb je tips over het gebruik van humor in rouwverwerking? Deel ze met mij, en anderen, in een reactie op deze blog. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en verhalen.

Laten we samen het taboe doorbreken!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.