Familieruzies na een overlijden: Hoe ga je hiermee om?

Familieruzies na een overlijden: Hoe ga je hiermee om?

De pijn van rouw, gecombineerd met de stress van familieruzies: een zware last om te dragen. In deze blogpost, speciaal voor rouwenden, reik ik je handvatten aan om met deze lastige situaties om te gaan. We bespreken de oorzaken van familieruzies na een overlijden, de impact op jouw rouwproces en geef ik je concrete tips om met deze spanningen om te gaan.

Waarom ruzies na een overlijden?

Een overlijden is een ingrijpende gebeurtenis die emoties als verdriet, boosheid en angst naar boven kan halen. In de nasleep van dit verlies kunnen familieleden op verschillende manieren reageren, wat tot conflicten kan leiden. Denk aan onenigheid over de erfenis, de uitvaart of de zorg voor kinderen.

De impact op jouw rouwproces

Familieruzies kunnen jouw rouwproces belemmeren. De extra stress en spanning maken het moeilijker om je verdriet te verwerken. Je kunt je schuldig, boos of gefrustreerd voelen. Wat je ook voelt....laat het er gewoon zijn.


Tips om met familieruzies om te gaan:

  • Erken je gevoelens: Het is oké om boos, verdrietig of gefrustreerd te zijn. Praat over je gevoelens met een vertrouwde vriend(in), familielid of hulpverlener.
  • Blijf kalm en neutraal: Probeer tijdens conflicten kalm te blijven en je emoties niet te laten overheersen. Vermijd beschuldigingen en focus op het vinden van een oplossing.
  • Zoek naar verbinding: Probeer ondanks de ruzies contact te houden met familieleden die je dierbaar zijn. Focus op de positieve momenten en herinneringen die jullie samen delen.
  • Stel grenzen: Als de ruzies te veel stress veroorzaken, is het oké om grenzen te stellen. Laat duidelijk weten wat je wel en niet accepteert.
  • Zoek professionele hulp: Als je moeite hebt om met de ruzies om te gaan, kan professionele hulp je ondersteunen. Een rouw- en verliescoach (zoals ik) of andere hulpverlener kan je helpen om met je emoties om te gaan.


Je bent niet alleen. Veel rouwenden ervaren familieruzies na een overlijden. Wees lief voor jezelf en gun jezelf de tijd om te rouwen.

Deel deze blogpost met andere rouwenden die deze informatie (ook) kunnen gebruiken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.