De chaos van rouw

De chaos van rouw

Tijdens jouw rouwproces kunnen verschillende emoties voorbij komen. Schuldgevoel, woede, verdriet en zelfs blijdschap....het mag er allemaal zijn. Het is belangrijk om te beseffen dat al deze gevoelens volkomen normaal zijn. Het is oké om je verward te voelen of in de war te zijn tijdens deze periode.

Ik krijg regelmatig de vraag: "Hoe leg ik mijn gevoel aan anderen uit als ik zelf niet eens weet wat ik voel?" Hieronder geef ik je alvast 5 handige tips die je gewoon eens kunt proberen:

✔️Erken je gevoelens: Laten we beginnen met het idee dat het oké is om te zeggen: "Ik heb geen flauw idee wat ik voel." Het begrijpen van je gevoelens begint met het accepteren van de verwarring.

✔️Klets met iemand: Je hoeft dit niet in je eentje te doen. Vind iemand bij wie je je op je gemak voelt om te kletsen. Een vriend(in), je tante Toos, een coach zoals ik, je kat "Toedels" maar klets in ieder geval met/tegen iemand.

✔️Gebruik simpelweg de woorden die in je opkomen: Je hoeft geen dichter te zijn. Zeg gewoon wat er in je opkomt, zelfs als het lijkt alsof je een woordsoep serveert. Soms is simpel het krachtigst.

✔️Schrijf het op: Als kletsen een brug te ver is, neem dan een notitieblokje en schrijf alles op wat je voelt. Het kan een soort emotionele ontgifting zijn en je helpen om helderder te zien.

✔️Geef jezelf de tijd: Rouw is geen sprint, het is een marathon met een onvoorspelbaar parcours. Neem de tijd die je nodig hebt en haast je niet. Je zult je gevoelens na verloop van tijd beter begrijpen.

Rouw is een nou eenmaal een emotionele achtbaan en het is helemaal prima om verloren te zijn. Het belangrijkste is dat je kletst, schrijft, huilt, en alles doet wat je mag doen om jezelf door deze periode te helpen. Je bent niet alleen, en het wordt uiteindelijk beter. Zorg goed voor jezelf, je bent het waard.

José | Rouw- en verliescoach | Geaarde motivator

Ik help je graag met jouw proces! Neem gewoon contact met me op als je voelt dat ik jouw coach ben.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.