Rouw en kunststof kozijnen

Rouw en kunststof kozijnen


Rouw steekt soms op de gekste momenten z'n kop boven het zand, dat merk ik nog steeds. Ons mam is in 2009 overleden en ons pap in 2017 en ook al bestaat er geen "kort" of "lang" bij een rouwperiode, deze had ik echt niet verwacht. Wij wonen in mijn ouderlijk huis, het huis dat wij als gezin letterlijk opgebouwd hebben. Ons pap werkte zelf in de bouw en kon daarom ook veel (bijna alles) zelf. In het kader van "jullie gaan er ook in wonen dus helpen jullie ook mee"  hielpen we allemaal mee. 

We (ons mam, mijn broer en ik) sjouwde stenen naar de goede plek, plakte de naden van de gipswandjes dicht en gingen het dak op om de pannen erop te leggen. Zo ging dat bij ons...zo ben ik opgevoed dus je snapt wel dat dit huis een enorme, voor emotionele, waarde voor me heeft.

Na de dood van ons pap in 2017, en we besloten hadden dat ik en mijn partner in het huis zouden gaan wonen, hebben we zelf het hele huis (zowel binnen als buiten) geschilderd. Muren, deuren, en ja....dus ook de kozijnen. Die kozijnen (enkel glas) die ons pap toen zelf gemaakt had, elke houtverbinding, elk gefreesd sierrandje...wij schilderde het met alle zorg en liefde. Precies zoals ons pap ze toen gemaakt had. Maarja...ons pap (timmerman) zei altijd al..."hout is een mooi maar vervelend product". Hout heeft niet het eeuwige leven dus gingen we op zoek naar kunststof kozijnen. Duurzaam, betere isolatie én geen schilderwerk meer.

Toen begon "mijn rouw" zich al aan me op te dringen. Ik wil eigenlijk zoveel mogelijk behouden van het huis zoals het is, zoals wij het toen opgebouwd hadden. Ik wil ons pap zijn kozijnen eigenlijk helemaal niet vervangen want dan is er weer een stuk levenswerk weg. Tegelijkertijd weet ik ook dat enkel glas echt niet meer van deze tijd is en zeker niet met de gasprijzen van nu. Het is (voor mij) een emotionele gebeurtenis...kunststof kozijnen uitzoeken maar we hebben gevonden wat we wilde. Iets wat bijna hetzelfde gemaakt kan worden zoals het nu is. De houtlook, de nerf en de verbindingen. Nu de beslissing is gemaakt en het bestel/plan proces loopt… bereid ik me voor op het daadwerkelijk slopen/vervangen van de ramen. Wordt vast vervolgd…

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.