Elke dag is een kans om te groeien, ook tijdens rouw.

Hier vind je 10 NaMo (Natuur Momenten) oefeningen die ik toepas tijdens mijn wandelcoaching/natuurcoaching. Omdat elke sessie uniek is weet ik van tevoren niet welke oefening ik op welk moment met je ga doen. Ik voel per sessie aan wat op dat moment voor jou helpend kan zijn. 

Ik daag je uit om dit, samen met mij, op blote voeten te doen omdat het dan gewoon beter werkt. Je bent dan echt in contact met de aarde en dus ook met jezelf. Als je in contact bent met jezelf, voel je ook meer. Het kan dus zo zijn dat er emoties naar boven komen die je niet verwacht had en/of niet herkent bij jezelf. Laat ze vooral lekker toe, ik ben bij je om je hier in te ondersteunen. Als je eenmaal je emoties lekker hebt laten gaan zul je meer ontspanning, rust en ruimte ervaren in je hoofd.


Deze oefeningen doen we staand en hardop:

1) Ga met je voeten op schouderbreedte staan (knieën licht gebogen) en leg je handen op je navel. Adem diep in (door de neus) en uit (door de mond). Concentreer je op je buikademhaling, duw beide handen naar voren als je inademt. Met deze oefening activeer je je kracht-centrum (zonnevlecht chakra). (10 x in-uitademen)

2) Ga met je voeten op schouderbreedte staan (knieën licht gebogen). Adem rustig in en uit. Kijk bewust rond en benoem wat je ziet. Welke vorm heeft het, welke kleur, is het groot of klein, dik of dun, verandert het van vorm?
Door dit te doen ben je bewust IN het moment. (10 minuten)

3) Ga met je voeten op schouderbreedte staan (knieën licht gebogen). Adem rustig in en uit. Ga met je aandacht naar je voeten. Wat voel je, hoe voelt het, voelt het fijn, voel je het op meerdere plekken in je lijf, heb je dit ooit eerder gevoeld, hoe voel je je? (10 minuten)

 4) Ga met je voeten op schouderbreedte staan (knieën licht gebogen). Adem rustig in en uit. Aandacht naar je voeten en stel je voor dat er wortels uit je voeten groeien, zo de aarde in. Voel je 1 met de aarde en laad jezelf op met haar energie. Ontlaad jezelf van alle overtollige spanningen die zich in je lijf hebben opgehoopt. (10 minuten)

5) Ga met je voeten op schouderbreedte staan (knieën licht gebogen). Adem rustig in en uit. Aandacht naar je voeten en stel je voor dat je voetzolen deurtjes hebben die opengaan. Laat op elke uitademing je (niet helpende) gedachten, beelden en gevoelens via de aarde wegstromen. Geef deze stroming een kleur die jou een fijn gevoel geeft. (10 minuten)


Deze oefeningen doen we zittend en hardop:

1) 
Ga ergens zitten, doe je ogen dicht en richt je aandacht op de geluiden om je heen. Ontspan en denk niet na over wat je allemaal hoort, ben gewoon IN het moment met alles om je heen en laat het er gewoon zijn. (10 minuten)

2) Ga ergens bij een waterkant zitten en richt je aandacht op het water. Welke beweging maakt het, welke kleur heeft het, is het doorzichtig of troebel, maakt het geluid en wat voor een geluid dan? Ontspan en denk niet na over wat je allemaal ziet, ben gewoon IN het moment en laat het er gewoon zijn. (10 minuten)

3)
Ga ergens zitten en richt je aandacht op een dier dat je ziet (denk aan een mug, bij, vogel of iets dergelijks). Volg de bewegingen van het dier, wat doen ze, hoe zien ze eruit, maken ze geluid, welke geluid maken ze? (10 minuten)

4) 
Ga ergens zitten of liggen en richt je aandacht op de wolken. Welke vorm hebben ze, veranderen ze van vorm, welke kleur hebben ze, zijn ze groot of klein, gaan ze snel of juist langzaam? (10 minuten)

5)
Ga ergens zitten en pak op wat als eerste jouw aandacht trekt. Voel eraan, ruik eraan, hoe ziet het eruit, welke vorm heeft het, is het hard of zacht, glad of geribbeld? (10 minuten)