Elke dag is een kans om te groeien, ook tijdens rouw.

Rouw en π——π—˜ 𝟰 π—™π—”π—¦π—˜π—‘

Het rouwmodel van William Worden is een veelgebruikt kader om het rouwproces te begrijpen en te beschrijven. Het model bestaat uit vier fasen:

Ontkenning: In deze fase kan de rouwende persoon moeite hebben om de realiteit van het verlies te accepteren. Ze kunnen bijvoorbeeld het verlies ontkennen of vermijden om ermee om te gaan.

Woede: In deze fase kunnen emoties als woede, frustratie en schuldgevoelens naar boven komen. De rouwende persoon kan zich afvragen waarom dit is gebeurd en zich boos voelen op zichzelf, anderen of de wereld om hen heen.

Onderhandelen: In deze fase kan de rouwende persoon proberen om te onderhandelen met de situatie.

Ze kunnen bijvoorbeeld proberen om iets terug te krijgen wat verloren is gegaan, of ze kunnen beloften doen om de pijn te verlichten.

Acceptatie: In deze fase begint de rouwende persoon het verlies te accepteren en zich aan te passen aan een nieuwe realiteit. Dit betekent niet noodzakelijk dat de persoon niet meer verdrietig is, maar wel dat ze zich beter kunnen aanpassen aan het leven zonder wat er verloren is gegaan.

Het rouwmodel van Worden is een algemeen kader en kan variëren van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Het is belangrijk om te onthouden dat rouw een uniek en persoonlijk proces is en dat er geen "juiste" manier is om te rouwen.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.